ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Σπληνός

Ο σπλήνας εντοπίζεται στο αριστερό άνω μέρος της κοιλιακής χώρας και αποτελεί ένα από τα όργανα του λεμφικού συστήματος. Αν και έχει το μέγεθος της ανθρώπινης γροθιάς, δεν γίνεται αντιληπτός στην ψηλάφηση, παρά μόνον όταν αυξάνει σε μέγεθος.

Ο σπλήνας εντάσσεται στο αμυντικό και αιμοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αποτελώντας έναν σημαντικό σύμμαχο ενάντια σε μολύνσεις και διάφορες ασθένειες. Επιπλέον, συμβάλλει στον καθαρισμό του αίματος, κάτι που τον καθιστά ακόμη πιο ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και είναι δυνατόν να ζήσει κάποιος χωρίς σπλήνα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι πιο ευάλωτος σε μολύνσεις και μικρόβια, όπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος ή ο πνευμονιόκοκκος.

Ποιες είναι οι κυριότερες χειρουργικές παθήσεις σπληνός;

Οι παθήσεις του σπλήνα σχετίζονται συνήθως με παθολογικές-αιματολογικές διαταραχές:

Σπλήνας και αιματολογικές παθήσεις:

Πολλές αιματολογικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργία του σπλήνα, οδηγώντας σε αφαίρεσή του. Ενδεικτικές αιματολογικές διαταραχές αυτού του τύπου αποτελούν οι:

  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Μεσογειακή αναιμία
  • Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
  • Αληθής πολυκυτταραιμία
  • Ιδιοπαθής θρομβοκυτταροπενική πορφύτα
  • Μυελοειδής μεταπλασία

Οι αιματολογικές παθήσεις που μπορούν να προσβάλλουν το σπλήνα εκδηλώνονται συνήθως με αύξηση του μεγέθους του σπλήνα (σπληνομεγαλία), αλλά και με καταστροφή των κυττάρων του αίματος εντός του οργάνου.

Σπληνομεγαλία: Χαρακτηρίζεται από την αύξηση τόσο του μεγέθους, όσο και του βάρους του οργάνου. πέραν των φυσιολογικών πλαισίων (από 500γρ έως και 2000γρ αύξηση). Αν σχετικά σπάνιο, η αύξηση του μεγέθους του σπλήνα είναι συνέπεια κάποιας ιογενούς ή παρασιτικής λοίμωξης. Η σπληνομεγαλία μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα και να διαγνωστεί ως τυχαίο εύρημα. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να επιφέρει πόνο στην αριστερή πλευρά της κοιλιακής χώρας που ενίοτε αντανακλά στον ώμο, επαναλαμβανόμενες ή συχνές λοιμώξεις, ήπια αναιμία (χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων) και αίσθημα φουσκώματος στην περιοχή.

Υπερσπληνισμός: Ο υπερσπληνισμός σχετίζεται συνήθως με την ύπαρξη σπληνομεγαλίας και την ταυτόχρονη ελάττωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων ή των αιμοπεταλίων. Τα αίτια της κατάστασης αυτής είναι είτε πρωτοπαθή είτε δευτεροπαθή. Η πάθηση έχει παρόμοια συμπτώματα με την σπληνομεγαλία, ενώ οι αλλοιώσεις στο αίμα μπορεί να επιφέρουν αδυναμία και εύκολη κόπωση.

Πώς θεραπεύονται οι παθήσεις σπληνός;

Οι βασικότερες τεχνικές είναι η λαπαροσκοπική και η ανοιχτή σπληνεκτομή.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΛΗΝΟΣ

Τι να περιμένω από το χειρουργείο μου της σπληνεκτομής;

1. Που γίνεται;

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται στα πλαίσια νοσηλείας μίας μέρας σε οργανωμένη κλινική, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική διαχείριση του ασθενή.

2. Ποιος είναι ο τύπος της αναισθησίας;

Ο τύπος της αναισθησίας που θα λάβει ο ασθενής είναι γενική αναισθησία σε συνδυασμό με TAP bloc, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη μετεγχειρητική αναλγησία.

3. Πώς διενεργείται η επέμβασης της σπληνεκτομής;

Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός στη κλινική, κάνει εισαγωγή και στη συνέχεια ετοιμάζεται για χειρουργείο. Υποβάλλεται στο προγραμματισμένο χειρουργείο που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 70 λεπτά. Στη συνέχεια οδηγείται στον θάλαμό που αναρρώνει στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο και λίγες ώρες μετά (συνήθως 6) κινητοποιείται και σιτίζεται. Την επόμενη μέρα παίρνει εξιτήριο με την κατάλληλη αγωγή. Ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινή του εργασιακή ρουτίνα. Τέσσερεις μέρες μετά το χειρουργείο γίνεται η μετεγχειρητική επίσκεψη και προγραμματίζεται η ανάλογη μετεγχειρητική παρακολούθηση.

4. Ποιοι τύποι επέμβασης είναι διαθέσιμοι;

Σήμερα το golden standard της σπληνεκτομής είναι η λαπαροσκοπική επέμβαση. Σε σπάνιες περιπτώσεις (όπως ορισμένοι τύποι νεοπλασμάτων και σπλήνες οι όγκοι οι οποίοι είναι πάνω από 12 εκατοστά) μπορεί να επιλεχθεί η ανοιχτή σπληνεκτομή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί κάθε φορά είναι αποτέλεσμα συμβουλευτικής μεταξύ γιατρού και ασθενή. Κάθε μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν προάγοντες όπως ο πόνος, η μετεγχειρητική πορεία, ο χρόνος αποθεραπείας και το κόστος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί κάθε φορά είναι αποτέλεσμα συμβουλευτικής μεταξύ γιατρού και ασθενή.

Κάθε μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν προάγοντες όπως ο πόνος, η μετεγχειρητική πορεία, ο χρόνος αποθεραπείας και το κόστος.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρείο Καλαμαριάς

Αιγαίου 6, 54 655

Τηλ 2310 420293

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Αγίας Σοφίας 30, 54 621

Τηλ 2310 226737

Ιατρείο Ρόδου

Κλινική Euromedica,

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοσκινού,

Κοσκινού 851 05

Τηλ 6947809704

Email

papavramidis@hotmail.com

 

2023 © Theodosis Papavramidis | All Rights reserved