ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Θυρεοειδή Αδένα

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στο κάτω μέρος του τραχήλου, κάτω από τον λάρυγγα. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή τριών ορμονών: την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την θυροξίνη (Τ4) που ρυθμίζουν και ελέγχουν πολλές από τις σωματικές και οργανικές λειτουργίες και την καλσιτονίνη (CT). Ενδεικτικά, είναι υπεύθυνες για τον μεταβολικό ρυθμό, το ισορροπημένο σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, την θερμοκρασία του σώματος, μερικές από τις νοητικές λειτουργίες (διάθεση, μνήμη, συγκέντρωση), καθώς και την σωματική ανάπτυξη στα παιδιά.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ

Ποιες είναι οι κυριότερες χειρουργικές παθήσεις/δυσλειτουργίες του θυρεοειδή αδένα;

Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να πάσχει τόσο από λειτουργικές όσο και από δομικές διαταραχές. Όσον αφορά στις λειτουργικές διαταραχές αυτές μπορεί να σχετίζονται με υπερλειτουργία (υπερθυρεοειδισμός) ή υπολειτουργία (υποθυρεοειδισμός). Από την άλλη οι δομικές διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με την παρουσία όζων (καλοηθών ή κακοηθών) ή με την αύξηση του μεγέθους πολύ πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Ενδείξεις αντιμετώπισης των χειρουργικών παθήσεων του θυρεοειδή αδένα

Στις λειτουργικές παθήσεις του θυρεοειδή η αρχική προσέγγιση είναι συντηρητική. Η φαρμακευτική αγωγή είναι η πρώτη λύση. Ωστόσο, στον υπερθυρεοειδισμό οι υποτροπές της νόσου, καθώς και η κακή ανοχή της φαρμακευτικής αγωγής αποτελούν ενδείξεις χειρουργικής παρέμβασης. Όσον αφορά τον υποθυρεοειδισμό, αυτός μετατρέπεται σε χειρουργικό νόσημα μόνο όταν εμφανίσει όζο με ύποπτα χαρακτηριστικά.

Στις δομικές παθήσεις του θυρεοειδή, πρόκειται για την ανάπτυξη θυρεοειδικού ιστού ή μιας κύστη με υγρό μέσα στον θυρεοειδικό αδένα. Πρόκειται για  συχνές παθήσεις, συνήθως ασυμπτωματικές. Αν και στο 90% των περιπτώσεων είναι καλοήθεις, συχνά μας απασχολούν γιατί υπάρχει πιθανότητα  κακοήθειας. Ένδειξη για χειρουργείο στις δομικές παθήσεις είναι προφανώς η επιβεβαιωμένη με βιοψία κακοήθεια, όπως επίσης και οι μεγάλοι σε μέγεθος θυρεοειδικοί όζοι που μπορούν να δώσουν συμπτώματα (π.χ Πόνο, δυσφορία, δυσκαταποσία, δύσπνοια κ.α)

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ

Τι να περιμένω από το χειρουργείο μου για αντιμετώπιση των νοσημάτων του θυρεοειδή;

1. Πού γίνεται;

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται στα ημερήσια βραχείας νοσηλείας σε οργανωμένη κλινική, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική διαχείριση του ασθενή.

2. Ποιος είναι ο τύπος της αναισθησίας;

Ο τύπος της αναισθησίας που θα λάβει ο ασθενής είναι συνάρτηση της βαρύτητας της νόσου, των υποκείμενων νοσημάτων του ασθενή και της βούλησής του. Η χειρουργική επέμβαση στην πλειονότητα των παθήσεων γίνεται με γενική αναισθησία. Ωστόσο, σε επιλεγμένα περιστατικά -υψηλής βαρύτητας με αδυναμία γενικής αναισθησίας- μπορεί να γίνει με συνδυασμένη νευροληπτοαναλγησία και η τοπική αναισθησία (κάτι σαν μέθη και τοπική ταυτόχρονα).

3. Πώς διενεργείται η επέμβασης της θυρεοειδεκτομής;

Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός στην κλινική, κάνει εισαγωγή και στη συνέχεια ετοιμάζεται για χειρουργείο. Υποβάλλεται στο προγραμματισμένο χειρουργείο που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 60 λεπτά. Στη συνέχεια οδηγείται στον θάλαμό που αναρρώνει στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο και την επόμενη μέρα παίρνει εξιτήριο με την κατάλληλη αγωγή. Ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινή του εργασιακή ρουτίνα. Τέσσερεις μέρες μετά το χειρουργείο γίνεται η μετεγχειρητική επίσκεψη και προγραμματίζεται η ανάλογη μετεγχειρητική παρακολούθηση.

4. Ποιοι τύποι επέμβασης είναι διαθέσιμοι;

Αναλογα με την πάθηση από την οποία πάσχει ο ασθενής τότε μπορεί να υποβληθεί σε: (1) Λοβεκτομή, (2) Ολική θυρεοειδεκτομή, (3) ολική θυρεοειδεκτομή με κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό, (4) ολική θυρεοειδεκτομή με κεντρικό και πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό, (5) συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή, (6) συμπληρωματικό λεμφαδενικό καθαρισμό, (6) ενδοσκοπική από το στόμα θυρεοειδεκτομή (TOETVA).

5. Πώς γίνεται η ολική θυρεοειδεκτομή;

Η θυρεοειδεκτομή (ολική ή όχι) ανήκει ιστορικά στην ευρεία γκάμα των επεμβάσεων της χειρουργικής, ωστόσο η ιδιαιτερότητα αυτής της λεπτής επέμβασης και η σοβαρότητα των δυνητικών επιπλοκών επέβαλαν την υπερεξειδίκευση στην χειρουργικών των ενδοκρινών αδένων. Επίσημα, λοιπόν, ο κάθε χειρουργός μπορεί να διενεργήσει μία θυρεοειδεκτομή, όμως ο εξειδικευμένος χειρουργός ή ακόμα καλύτερα η εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα είναι αυτή που θα πετύχει το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, με τον μικρότερο δυνατό αριθμό επιπλοκών και την μικρότερη πιθανότητα υποτροπής της νόσου και επανεπέμβασης.

Η θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται δυστυχώς ακόμα και σήμερα με ποικίλους τρόπους και συναντά κανείς συχνότατα την παραδοσιακή τεχνική (Kocher 1909) με τις μεγάλες τομές, τις παροχετεύσεις και την πολυήμερη ανάρρωση.

Οι χειρουργικές ομάδες που είναι εξειδικευμένες στην χειρουργική των ενδοκρινών εφαρμόζουν τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (κλασσικές ή από απομακρυσμένα σημεία), που –ανάλογα με τις ενδείξεις- περιλαμβάνουν τη χρήση μεγεθυντικών γυαλιών (loupes) ή κάμερας. Η μεγέθυνση που προσφέρουν αυτά τα δύο εργαλεία μειώνει δραστικά τις επιπλοκές. Στο τέλος του χειρουργείου, δεν τοποθετούνται παροχετεύσεις. Ο ασθενής μπορεί να μιλήσει κατευθείαν, ενώ σιτίζεται κανονικά 3 ώρες μετά το χειρουργείο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη και χρήση νυστεριών ραδιοσυχνοτήτων ή υπερήχων καθώς και ειδικών ψαλιδιών (διπολικά, πλάσματος κα) που παρέχουν μέγιστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Η χρήση τους μειώνει σημαντικά την κάκωση των ιστών καθώς και τον μετεγχειρητικό χρόνο. Τέλος, στις περιπτώσεις υποτροπών ή μεγάλων ογκολογικών επεμβάσεων στο θυρεοειδή η χρήση της νευροπαρακολούθησης αυξάνει την προστασία των λαρυγγικών νεύρων και της φώνησης ειδικά σε χειρουργικές ομάδες χαμηλού όγκου.

Τέλος, πρόσφατα προστέθηκε στη φαρέτρα των χειρουργών και μια συσκευή εντόπισης των παραθυρεοειδών (με αποτέλεσμα την μείωση του μόνιμου υποπαραθυρεοειδισμού) η οποία κάνει χρήση της αυτοφθορικής ιδιότητας αυτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί κάθε φορά είναι αποτέλεσμα συμβουλευτικής μεταξύ γιατρού και ασθενή.

Κάθε μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν προάγοντες όπως ο πόνος, η μετεγχειρητική πορεία, ο χρόνος αποθεραπείας και το κόστος.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρείο Καλαμαριάς

Αιγαίου 6, 54 655

Τηλ 2310 420293

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Αγίας Σοφίας 30, 54 621

Τηλ 2310 226737

Ιατρείο Ρόδου

Κλινική Euromedica,

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοσκινού,

Κοσκινού 851 05

Τηλ 6947809704

Email

papavramidis@hotmail.com

 

2023 © Theodosis Papavramidis | All Rights reserved