ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Κήλες Κοιλιακών Τοιχωμάτων
Η κήλη είναι μία συνηθέστατη πάθηση των κοιλιακών τοιχωμάτων. Κήλη ονομάζεται η κατάσταση εκείνη που το περιεχόμενο της κοιλίας προβάλλει διαμέσου κάποιου ασθενούς σημείου του κοιλιακού τοιχώματος.
Κήλες κοιλιακών τοιχωμάτων
Η εξωτερική εμφάνιση της νόσου είναι συνάρτηση της φάσης στην οποία βρίσκεται.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει διόγκωση στην περιοχή που πάσχει. Υπάρχει περίπτωση:
Να εμφανίζεται σε συγκεκριμένες θέσεις (πχ όρθια) και να εξαφανίζεται αυτόματα σε άλλες (πχ κατακεκλιμένη).
Να υφίσταται για καιρό χωρίς να ενοχλεί ή με ήπιες σποραδικές ενοχλήσεις. Το περιεχόμενο της κήλης αυτής μπορεί να επανέρχεται εντός της κοιλίας μετά από ήπιους χειρισμούς (ελαφρύ μασάζ ή μάλαξη).
Να υφίσταται για καιρό με ήπιες ενοχλήσεις, αλλά με αδυναμία πλήρους ή μερικής ανάταξης (μη ανατασσόμενη)
Να παρουσιαστεί ξαφνικά (λόγω αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης) αλλαγή στα χαρακτηριστικά της ήδη υφιστάμενη κήλης με πόνο και οίδημα. Σε αυτή τη φάση μοιάζει με ένα μεγάλο σκληρό και επώδυνο μόρφωμα (περισφιγμένη). Μπορούν να παρουσιαστούν και συστηματικά συμπτώματα όπως η ναυτία, οι έμετοι, η αναστολή αερίων και κοπράνων, η τυμπανικότητα.
Να εμφανίσει ξαφνικά στην περιοχή προβολής της κήλης οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κοκκινίλα και αυξημένη θερμοκρασία (σημεία φλεγμονής). Μπορούν να παρουσιαστούν γενικότερα συστηματικά συμπτώματα, πέρα από τα τοπικά, με κυριότερα την αδιαθεσία, την κακουχία, τη ναυτία και τον πυρετό (φλεγμαίνουσα).
Ποια είναι τα σημεία που εμφανίζονται οι κήλες;
Οι κήλες εμφανίζονται, κατά κύριο λόγο, στα λεγόμενα ευένδωτα σημεία των κοιλιακών τοιχωμάτων. Τα σημεία αυτά είναι:
1. ο ομφαλός
2. η βουβωνική χώρα
3. ο μηριαίος δακτύλιος
4. η λευκή γραμμή
5. στην πλάτη στα τρίγωνα του Greenfield και Petit
6. στο σημείο του Spiegel
7. σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει μετεγχειρητική ουλή.
ΚΗΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ
Τι να περιμένω από το χειρουργείο μου για αντιμετώπιση της κήλης;
1. Που γίνεται;
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται στα πλαίσια βραχείας ή ημερήσιας νοσηλείας (από 12 έως 24 ώρες) σε οργανωμένη κλινική, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική διαχείριση του ασθενή.
2. Ποιος είναι ο τύπος της αναισθησίας;
Ο τύπος της αναισθησίας που θα λάβει ο ασθενής είναι συνάρτηση της βαρύτητας της νόσου, των υποκείμενων νοσημάτων του ασθενή και της βούλησής του. Η χειρουργική επέμβαση σε περιορισμένη νόσο μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Σε περίπτωση που η νόσος είναι πιο σύνθετη ή που πρόκειται για υποτροπή τότε μπορεί να προτιμηθεί η γενική αναισθησία. Τέλος, η προτιμητέα μέθοδος για τα περισσότερα περιστατικά είναι η συνδυασμένη νευροληπτοαναλγησία και η τοπική αναισθησία (κάτι σαν μέθη και τοπική ταυτόχρονα).
3. Πώς είναι η ρουτίνα της επέμβασης;
Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός στην κλινική, κάνει εισαγωγή και στη συνέχεια ετοιμάζεται για χειρουργείο. Υποβάλλεται στο προγραμματισμένο χειρουργείο που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. Στη συνέχεια οδηγείται στον θάλαμό που αναρρώνει στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο και λίγες ώρες μετά (συνήθως 6) ή την επόμενη μέρα παίρνει εξιτήριο με την κατάλληλη αγωγή. Ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινή του εργασιακή ρουτίνα. Τέσσερεις μέρες μετά το χειρουργείο γίνεται η μετεγχειρητική επίσκεψη και προγραμματίζεται η ανάλογη μετεγχειρητική παρακολούθηση.
4. Ποιοι τύποι επέμβασης είναι διαθέσιμοι;
Ο μοναδικός τρόπος αποκατάστασης των κηλών είναι ο χειρουργικός. Σε όλες της κήλες σήμερα επικρατεί η φιλοσοφία tension free, δηλαδή χωρίς τάση και με την χρήση πλέγματος. Στις τεχνικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διακρίνουμε τις:
- Ανοιχτές
Πρόκειται για τεχνικές που τείνουν να εγκαταλειφθούν αφού αφήνουν μεγάλη ουλή, έχουν αρκετό πόνο και η αποκατάστασή τους είναι πιο μακρά.
- Ελάχιστα επεμβατικές
Πρόκειται για τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες τεχνικές. Η δημιουργία μικρού τραύματος, η παραμονή του χειρουργείου εξωπεριτοναϊκά και η χρήση πλεγμάτων κάνει τον τύπο αυτό της επέμβασης πρώτη προτίμηση στους περισσότερους ασθενείς. Πετυχαίνει το βέλτιστο μεταξύ κόστους και αποτελεσματικότητας και αποτελεί το golden standard της αντιμετώπισης.
- Λαπαροσκοπικές
Πολυδιαφημιζόμενες τα τελευταία χρόνια. Οι ενδείξεις τους είναι περιορισμένες και συνήθως καλό είναι να εφαρμόζονται σε αμφοτερόπλευρες κήλες. Έχουν αυξημένο κόστος και αυξημένο χρόνο επέμβασης. Μπορεί να γίνουν και διαπεριτοναϊκά και εξωπεριτοναϊκά.
- Ρομποτικές
Οι ενδείξεις τους είναι όμοιες με αυτές της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών. Το κόστος ακόμα μεγαλύτερο και απαιτούν νοσηλεία τουλάχιστον μίας ημέρας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί κάθε φορά είναι αποτέλεσμα συμβουλευτικής μεταξύ γιατρού και ασθενή.
Κάθε μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν προάγοντες όπως ο πόνος, η μετεγχειρητική πορεία, ο χρόνος αποθεραπείας και το κόστος.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Ιατρείο Καλαμαριάς
Αιγαίου 6, 54 655
Τηλ 2310 420293
Ιατρείο Θεσσαλονίκης
Αγίας Σοφίας 30, 54 621
Τηλ 2310 226737
Ιατρείο Ρόδου
Κλινική Euromedica,
Δημοτικό Διαμέρισμα Κοσκινού,
Κοσκινού 851 05
Τηλ 6947809704
papavramidis@hotmail.com
2023 © Theodosis Papavramidis | All Rights reserved