ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Σκωληκοειδούς

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Συναντάται πολύ συχνά σε κάθε ηλικία και ιδίως σε νέους ενήλικες και παιδιά, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΟΥΣ

Συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Τα συμπτώματα και η εξέλιξη της γνωστής οξείας σκωληκοειδίτιδας συχνά είναι γνωστά ακόμη και σε όσους δεν είναι ιατροί.

  • Πόνος αυτόματος που επεκτείνεται σε όλη την κάτω κοιλία,
  • Πυρετός
  • Έμετος
  • Πόνος εντοπισμένος στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλίας (σημείο MacBurney) που γίνεται εντονότερος όταν απότομα αποσύρουμε την πίεση που εξασκούσαμε μέχρι προ ολίγου.

Είναι σύνηθες να ζητούμε συμπληρωματικά αρίθμηση των λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς η λευκοκυττάρωση επιβεβαιώνει τη διάγνωση ή έναν υπερηχογραφικό έλεγχο στην επώδυνη περιοχή, χωρίς να σημαίνει ότι η απουσία εργαστηριακού ευρήματος θα μας απομακρύνει από τη διάγνωση.

Όταν η σκωληκοειδίτιδα γίνεται περιτονίτιδα…

Στις περιπτώσεις, που μια κρίση σκωληκοειδίτιδας δεν αναγνωρίστηκε εγκαίρως ή τα συμπτώματά της παραμελήθηκαν , μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια εικόνα εντοπισμένης ή διάχυτης περιτονίτιδας. Τα συμπτώματα είναι γενικευμένα εντονότερα και εντυπωσιακά. Ο πόνος είναι αφόρητος, η κοιλιά μπορεί να εμφανίσει «ξυλώδη σύσπαση», ενώ αναφέρεται από μερικά 24ωρα επίσχεση αερίων και κοπράνων. Η γενική κατάσταση του ασθενή είναι επιβαρυμένη. Υπάρχει υπερπυρεξία μέχρι 40°C, ταχυκαρδία, υπόταση, αφυδάτωση και ελάττωση των ούρων. Το πρόσωπο του ασθενή είναι χλωμό και η εικόνα του εξουθενωμένη.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΟΥΣ

Τι να περιμένω από το χειρουργείο μου για αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδος;

1. Που γίνεται;

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται στα πλαίσια ημερήσιας (μία ημέρα) νοσηλείας σε οργανωμένη κλινική, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική διαχείριση του ασθενή. Σε επιπλεγμένη νόσο η νοσηλεία μπορεί να είναι πολυήμερη, μπορεί να χρειαστεί μονάδα εντατικής νοσηλείας και να χρειαστούν πέραν των μίας επεμβάσεις.

2. Ποιος είναι ο τύπος της αναισθησίας;

Ο τύπος της αναισθησίας που θα λάβει ο ασθενής γενική

3. Πώς διενεργείται η επέμβασης της σκωληκοειδεκτομής;

Ο ασθενής κάνει εισαγωγή και στη συνέχεια ετοιμάζεται για χειρουργείο. Το χειρουργείο θα πρέπει να περιλαμβάνει διαγνωστική λαπαροσκόπιση. Σε περιπτώσεις απλής οξείας σκωληκοειδίτιδας ή εντοπισμένης περιτονίτιδας η επέμβαση συνήθως μπορεί να ολοκληρωθεί λαπαροσκοπικά. Σε περιπτώσεις γενικευμένης περιτονίτιδας, υπάρχει μετατροπή της επέμβασης σε ανοιχτή με σκοπό τον έλεγχο της σήψης.

Στις απλές περιπτώσεις ο ασθενής οδηγείται στον θάλαμό που αναρρώνει στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο και 24 ώρες μετά παίρνει εξιτήριο με την κατάλληλη αγωγή. Ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινή του εργασιακή ρουτίνα μετά από 7 μέρες. Τέσσερεις μέρες μετά το χειρουργείο γίνεται η μετεγχειρητική επίσκεψη και προγραμματίζεται η ανάλογη μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί κάθε φορά είναι αποτέλεσμα συμβουλευτικής μεταξύ γιατρού και ασθενή. Κάθε μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν προάγοντες όπως ο πόνος, η μετεγχειρητική πορεία, ο χρόνος αποθεραπείας και το κόστος.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρείο Καλαμαριάς

Αιγαίου 6, 54 655

Τηλ 2310 420293

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Αγίας Σοφίας 30, 54 621

Τηλ 2310 226737

Ιατρείο Ρόδου

Κλινική Euromedica,

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοσκινού,

Κοσκινού 851 05

Τηλ 6947809704

Email

papavramidis@hotmail.com

 

2023 © Theodosis Papavramidis | All Rights reserved