ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Πρωκτού & Περινέου

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι διατεταμένες φλέβες στην περιοχή πέριξ του πρωκτού. Συναντώνται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι εσωτερικές, που βρίσκονται 2-4 εκατοστά πάνω από τον πρωκτό, συνήθως είναι ανώδυνες, και το μόνο τους σύμπτωμα είναι η αιμορραγία, αλλά και εξωτερικές, οι οποίες προβάλλουν έξω από τον πρωκτό, είναι επώδυνες και προκαλούν έκκριση αίματος, βλέννης ή και θρομβώσεις. Κατηγοριοποιούνται σε τέσσερεις βαθμούς και η αντιμετώπιση είναι συνάρτηση αυτής της κατηογοριοποίησης.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων κατά περίπτωση είναι χειρουργική, πλήρως ανώδυνη και με άμεση, οριστική λύση.

Η αιμορροΐδεκτομή γίνεται με τη χρήση υπερήχων (ultrasound), laser ή με τη χρήση κυκλικού αναστομωτήρα, διαρκεί μόλις 30 λεπτά και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητά του.

Ραγάδα δακτυλίου

Πρόκειται για ένα «σκίσιμο» στο βλεννογόνο του πρωκτού. Οι ασθενείς με ραγάδα δακτυλίου νιώθουν έντονο πόνο κατά την αφόδευση, έχουν ελαφρά αιμορραγία και μπορεί να κάνουν μέχρι και μυϊκούς σπασμούς. Η ραγάδα προκαλείται συνήθως λόγω δυσκοιλιότητας, φλεγμονής του ορθού ή του πρωκτού ή και λόγω εγκυμοσύνης. Συχνά η παρουσία ραγάδας επιδεινώνεται, οδηγώντας σε επιπλοκές όπως το περιεδρικό απόστημα, το περιεδρικό συρίγγιο ή τη στένωση πρωκτού.

Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική και η χειρουργική αντιμετώπιση περιορίζεται αποκλειστικά σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητικές θεραπείες. Η χειρουργική αντιμετώπιση της ραγάδας δακτυλίου μπορεί να γίνει με ήπια μέτρα όπως είναι η έγχυση botox, ή η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή με τη χρήση υπερήχων ή laser. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 30 λεπτά και ανακουφίζει άμεσα -και μόνιμα- από τα συμπτώματα.

Ορθοπρωκτικό (περιεδρικό) Συρίγγιο

Είναι μια εξαιρετικά επώδυνη πάθηση που οφείλεται κυρίως σε παρουσία αποστήματος στην περιοχή, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως. Συνήθως οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως έντονο πόνο και οίδημα περιπρωκτικά, αιμορραγία, εκροή πυώδους υγρού, ερεθισμό του δέρματος στην περιοχή, καθώς και έντονη αδυναμία ή πυρετό. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μέχρι και σηψαιμία. Η πάθηση αυτή έχει αποκλειστικά χειρουργική αντιμετώπιση, με μόνιμο αποτέλεσμα. Τα περισσότερα απλά ορθοπρωκτικά συρίγγια αντιμετωπίζονται με συριγγοτομή ή συριγγεκτομή, όπου με χρήση laser ή υπερήχων πραγματοποιείται η διάνοιξη ή η εκτομή του συριγγίου απόλυτα αναίμακτα, γεγονός που βοηθά στην ταχύτερη και ανώδυνη επούλωση. Σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις, ο χειρουργός επιλέγει τεχνικές όπως η μέθοδος SETON ή βλεννογονικό FLAP, οι οποίες έχουν εξίσου εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά απαιτούν συνήθως επαναλαμβανόμενα χειρουργεία.

Κονδυλώματα

Αποτελούν μια από τις εκδηλώσεις του ιού HPV στον πρωκτό. Τα κονδυλώματα μοιάζουν με μικρά επίπεδα σπυράκια, που θυμίζουν την κεφαλή μιας καρφίτσας. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν τσούξιμο, κνησμό και έκκριση υγρών. Σε περιπτώσεις μη έγκαιρης αντιμετώπισης μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να αιμορραγήσουν. Τα κονδυλώματα συνήθως θεραπεύονται με την χρήση laser ή με ηλεκτροδιαθερμία και καυτηρίαση της περιοχής. Αν και τα αποτελέσματα συχνά είναι μόνιμα, ο ιός HPV έχει πιθανότητα υποτροπής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί κάθε φορά είναι αποτέλεσμα συμβουλευτικής μεταξύ γιατρού και ασθενή.

Κάθε μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν προάγοντες όπως ο πόνος, η μετεγχειρητική πορεία, ο χρόνος αποθεραπείας και το κόστος.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΡΩΚΤΟΥ & ΠΕΡΙΝΕΟΥ

Τι να περιμένω από το χειρουργείο μου στον πρωκτό;

1. Που γίνεται;

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται στα πλαίσια βραχείας (κάτω από 12 ώρες) ή ημερήσιας (μία ημέρα) νοσηλείας σε οργανωμένη κλινική, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική διαχείριση του ασθενή.

2. Ποιος είναι ο τύπος της αναισθησίας;

Ο τύπος της αναισθησίας που θα λάβει ο ασθενής είναι συνάρτηση της βαρύτητας της νόσου, των υποκείμενων νοσημάτων του ασθενή και της βούλησής του. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει με αποκλεισμό (block), με ραχιαία ή επισκληρίδιο και με γενική αναισθησία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρείο Καλαμαριάς

Αιγαίου 6, 54 655

Τηλ 2310 420293

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Αγίας Σοφίας 30, 54 621

Τηλ 2310 226737

Ιατρείο Ρόδου

Κλινική Euromedica,

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοσκινού,

Κοσκινού 851 05

Τηλ 6947809704

Email

papavramidis@hotmail.com

 

2023 © Theodosis Papavramidis | All Rights reserved