ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Επινεφριδίων

Τα επινεφρίδια είναι αδένες που βρίσκονται στον πάνω πόλο των νεφρών – από εκεί και η ονομασία τους. Παράγουν μια σειρά από πολύ βασικές ορμόνες που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις στα επινεφρίδια;

Τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί τριγωνικοί ενδοκρινείς αδένες πάνω από κάθε σύστοιχο νεφρό, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ορμονική λειτουργία του οργανισμού ρυθμίζοντας πολλές λειτουργίες του.

Οι κυριότερες χειρουργικές παθήσεις των επινεφριδίων είναι οι εξής:

Σύνδρομο Cushing: πρόκειται για ένα επινεφρικό αδένωμα που είναι καλοήθης όγκος και που οδηγεί στην υπερέκκριση κορτιζόλης, απορρυθμίζοντας σημαντικές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

Φαιοχρωμοκύττωμα: είναι ένας σπάνιος όγκος του μυελού των επινεφριδίων, συχνά καλοήθης, ο οποίος οδηγεί στην υπερέκκριση αδρεναλίνης, οδηγώντας ενίοτε σε εγκεφαλικό επεισόδικο, έμφραγμα ή/και θάνατο.

Παραγαγγλίωμα: είναι σπάνιοι όγκοι που αναπτύσσονται στα περιφερικά κύτταρα του νευρικού συστήματος

Καρκίνος του επινεφριδίου: αν και σπάνιος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, αφού είναι επιθετικός και μπορεί ταχύτατα να δώσει μεταστάσεις σε άλλα ζωτικά όργανα. Συνήθως οι καρκίνοι επινεφριδίου υπερπαράγουν κορτιζόλη και εκδηλώνονται με οξύ πόνο στα πλευρά ή στην πλάτη.

Μεταστατικοί όγκοι στα επινεφρίδια: λόγω της αυξημένης αιμάτωση τους τα επινεφρίδια αποτελούν συχνό τόπο μετάστασης από αλλά νεοπλάσματα. Συνηθέστερες είναι οι μεταστάσεις από καρκίνο του πνεύμονα καθώς και του μαστού. Ένδειξη εκτομή έχουν οι μονήρεις μεταστάσεις.

Πώς θεραπεύονται οι παθήσεις στα επινεφρίδια;

Η αντιμετώπιση των παθήσεων των επινεφριδίων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις επεμβατική, με χειρουργική αφαίρεση των επινεφριδίων. Οι βασικότερες τεχνικές είναι η λαπαροσκοπική και η ανοιχτή επινεφριδεκτομή.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ

Τι να περιμένω από το χειρουργείο μου για την αφαίρεση επινεφριδίων;

1. Που γίνεται;

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας σε οργανωμένη κλινική, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική διαχείριση του ασθενή.

2. Ποιος είναι ο τύπος της αναισθησίας;

Ο τύπος της αναισθησίας που θα λάβει ο ασθενής είναι γενική αναισθησία σε συνδυασμό με TAP bloc, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη μετεγχειρητική αναλγησία.

3. Πώς διενεργείται η επέμβασης της επινεφριδεκτομής;

Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός στη κλινική, κάνει εισαγωγή και στη συνέχεια ετοιμάζεται για χειρουργείο. Υποβάλλεται στο προγραμματισμένο χειρουργείο που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 70 λεπτά. Στη συνέχεια οδηγείται στον θάλαμό που αναρρώνει στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο και λίγες ώρες μετά (συνήθως 6) κινητοποιείται και σιτίζεται. Την επόμενη μέρα παίρνει εξιτήριο με την κατάλληλη αγωγή. Ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινή του εργασιακή ρουτίνα. Τέσσερεις μέρες μετά το χειρουργείο γίνεται η μετεγχειρητική επίσκεψη και προγραμματίζεται η ανάλογη μετεγχειρητική παρακολούθηση.

4. Ποιοι τύποι επέμβασης είναι διαθέσιμοι;

Σήμερα το golden standard της επινεφριδεκτομής (είτε αυτή είναι αριστερή είτε δεξιά) είναι η λαπαροσκοπική επέμβαση. Σε σπάνιες περιπτώσεις (όπως ορισμένοι τύποι νεοπλασμάτων και όγκοι οι οποίοι είναι πάνω από 12 εκατοστά) μπορεί να επιλεχθεί η ανοιχτή επινεφριδεκτομή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί κάθε φορά είναι αποτέλεσμα συμβουλευτικής μεταξύ γιατρού και ασθενή.

Κάθε μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν προάγοντες όπως ο πόνος, η μετεγχειρητική πορεία, ο χρόνος αποθεραπείας και το κόστος.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρείο Καλαμαριάς

Αιγαίου 6, 54 655

Τηλ 2310 420293

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Αγίας Σοφίας 30, 54 621

Τηλ 2310 226737

Ιατρείο Ρόδου

Κλινική Euromedica,

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοσκινού,

Κοσκινού 851 05

Τηλ 6947809704

Email

papavramidis@hotmail.com

 

2023 © Theodosis Papavramidis | All Rights reserved