ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Νεφρού

Οι νεφροί δεν αποτελούν αντικείμενο πλέον της γενικής χειρουργικής στην καθημερινότητά τους. Ο ασθενής στην καθημέρα πράξη θα πρέπει να απευθύνεται σε ουρολόγο. Ο γενικός χειρουργός μπορεί να κλιθεί να αντιμέτωπίσει κακοήθη νοσήματα που σχετίζονται με τα νεφρά, είτε πρωτοπαθή είτε στα πλαίσια ευρύτερου ογκολογικού χειρουργείου.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΕΦΡΟΥ

Κακοήθη νεοπλάσματα

Οι νεφρικοί καρκίνοι είναι αρκετά συχνοί και παρουσιάζονται κυρίως σε άνδρες 60-70 ετών. Παράγοντες που επηρεάζουν είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η παχυσαρκία, καθώς και το ιστορικό του ασθενούς. Οι περισσότεροι νεφροκυτταρικοί καρκίνοι διαγιγνώσκονται τυχαία, διότι συνήθως είναι ασυμπτωματικοί. Εάν οι ασθενείς εμφανίσουν συμπτώματα, αυτά συνήθως είναι αιματουρία, έντονος οσφυϊκός πόνος και μια ψηλαφητή μάζα στη νεφρική περιοχή. Η διάγνωση τεκμηριώνεται με αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για τη σταδιοποίηση, ενώ μπορεί να χρειαστεί και βιοψία νεφρού όταν πρόκειται για πολύ μικρά ογκίδια ή για μεταστατική νόσο.

Η θεραπεία του νεφρικού καρκίνου εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και το μέρος εντοπισμού του όγκου. Οι εντοπισμένοι όγκοι νεφρού, εφόσον το επιτρέπει η θέση τους, αντιμετωπίζονται με μερική νεφρεκτομή ή, σε άλλες περιπτώσεις, με ριζική νεφρεκτομή (ανοιχτή αλλά συνηθέστερα λαπαροσκοπική), στην οποία αφαιρείται όλο το όργανο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρείο Καλαμαριάς

Αιγαίου 6, 54 655

Τηλ 2310 420293

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Αγίας Σοφίας 30, 54 621

Τηλ 2310 226737

Ιατρείο Ρόδου

Κλινική Euromedica,

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοσκινού,

Κοσκινού 851 05

Τηλ 6947809704

Email

papavramidis@hotmail.com

 

2023 © Theodosis Papavramidis | All Rights reserved